Annak idején, mikor még fiatal és szépreményű rendőrtanonc voltam, részletes és mindenre kiterjedő kiképzést kaptunk az akadémián. Ez nem csak az erőnlétet, vagy éppen a fegyverhasználatot foglalta magában, hanem a pszichológiát is. Nem arról van persze szó, hogy agyturkászokként akarták a tudásunkat kamatoztatni, hanem sokkal inkább arról, hogyan éljük bele magunkat az áldozatok helyzetébe, hogyan nyújtsunk támaszt, hogyan vigasztaljuk őket egy esetleges bűntett esetén. És igen, bőven voltak olyan alkalmak, mikor arra készítettek fel bennünket, hogy lesznek olyan pillanatok is az életünkben mikor olyanokhoz kell kivonulnunk, akik arra készülnek, hogy eldobják maguktól az életet. A pszicikai felkészítésünket egy meglehetősen szemrevaló doktornő tartotta, és máig is élénken emlékszem rá, hogy azzal kezdte az első óráját, hogy elmesélte nekünk, hány régi öngyilkosjelölt tartozik a páciensei közé. Mindegyikük más és más módszert választott a világból való távozásra mikor eldöntötte, aznap éli élete utolsó napját és óráját, csak egy valami volt bennük közös: hogy - mivel túlélték a sokszor túlélhetetlent - mind azt mondta, hogy abban a bizonyos utolsó utáni másodpercben már tudták, mekkora őrültséget követtek el, és azt kívánták, bár visszapörgethetnék egy perccel korábbra az idő kerekét. Részemről valójában soha nem értettem azokat, akik nem láttak más módszert a menekülésre, csak azt, hogy önként bedobják a törülközőt. Természetesen más egy halálos beteg döntése az eutanáziában való részvételt illetően, mert számára a halál a fájdalommentes megnyugvást jelenti, de az összes többi esetet illetően úgy gondolom, nem lehet az élet annyira szar, sosem lehet, hogy ez legyen a vgéső megoldás. Éppen ezért van egy olyan halvány érzésem, hogy ez a fiatal lány sem akarja valahol a lelke mélyén megtenni azt, amire most látszólag készül. Legalábbis nagyon reménykedem ebben, mert tényleg mocskosul nincs kedvem ma este még a folyóban is fürdőzni, azt viszont komolyan mondtam, hogy ha ugrik, akkor én is utána pattanok. Szóval bízom benne, hogy az a néhány mondat, amit váltok vele, kissé pozitív irányba billenti el a lelki mérlegét, és fogalmam sincs, mi lehet az oka, amiért úgy gondolja, ez a legjobb megoldás, de az életkorát tekintve élek a gyanúperrel, hogy egy férfi lehet benne a ludas. Vagy egy nő, mert hát manapság aztán sose tudni... mindegy is igazából, de az ő korában nem nagyon tudok elképzelni mást, csak ezt. Egzisztenciális válsághoz meg eléggé fiatal, a családi problémákra pedig mindig megvan a remek megoldás, mert az ember fogja magát, és elköltözik, otthagy csapot-papot, aztán ennyi, új életet kezd valahol a világban. A szerelmi bánat viszont húsz és harminc között igencsak romboló tud lenni, kb olyan, mintha egy kiskanállal vájnák ki az ember szívét. - Igen, baromi romantikus lenne az oszló hulláinkat felfedezni - bólintok aztán a lány szavaira. - Ami az örvényeket illeti, abba minimális valószínűséggel halnánk bele. Leránt, az igaz, de mivel a legalján a legkeskenyebb, ott már egy erős karcsapással ki tudnánk belőle szabadulni. Az úszóknak is ezt szokták tanácsolni, hagyják magukat beszippantani, és akkor ússzanak ki belőle, amikor már a tölcsér aljára kerülnek. Minden más kísérlet úgyis hiábavaló. Szóval nem, az örvény nem ölne meg. Viszont nem tudom, milyen mély lehet a víz, és lehet, hogy mire az aljára érnénk, már nem bírnánk levegővel. Ebbe már jobban belehalnánk. Talán. De ha nem muszáj, ne teszteljük, jó? - kérdezem, a következő javaslatommal viszont úgy tűnik, sikerült beletalálnom. Azt nem tudom eldönteni, hogy az én társaságom ígérkezik-e ennyire kihagyhatatlannak, vagy a palacsinta és forró csoki kombója visszautasíthatatlan, de mikor végül a lány a kezét nyújtja felém, hezitálás nélkül fogom át az ujjait, és támasztékot nyújtok míg átkecmereg a korláton, a híd biztonságos oldalára. Akkor nagyot sóhajtok megkönnyebbülésemben. Az első küzdelmet a józan ész nyerte. - Jason vagyok - vigyorgok rá a lányra, és ha már úgyis összekulcsolódik a kezünk, kissé meg is rázom. - És örvendek a találkozásnak. Annak még inkább, hogy a bemutatkozásra a biztonságos szárazföldön került sor, nem egy kórházi ágyon, vagy a hullaház tepsijében - teszem hozzá. - Egyébként nem, ma estére nincs programom, és kivételesen nem találkozom senkivel. Szerintem a jó szerencse akarta így, és sodort épp erre. Nos, szavatartó ember vagyok, ráadásul éhes. Van itt két utcányira egy Palacsintapalota. Kis hely, de a kaja isteni. Szóval a vendégem vagy. Gyere... - nyúlok a kabátomért, és Esther vállára terítem. - Nem azt mondom, hogy én vagyok a legszórakoztatóbb társaság, de tudok kaját rendelni, és hallgatóságnak nem vagyok utolsó. Szívesen meghallgatlak, bármi is nyomja a lelkedet - indulunk el még mindig egymás kezét fogva a kajálda felé. Ő azért kapaszkodik belém, mert támaszt nyújtok neki, én meg azért szorítom az ő kezét, hogy nehogy hirtelen meggondolja magát, és újfent a híd korlátjára akarjon csimpaszkodni. Elsétálunk a Palacsintapalotáig, aztán odabenn sikerül is hamar találnunk egy üres asztalt. Egész pontosan, a hely már félig üres, lévén eléggé az esti órákban járunk. Alighogy helyet foglalunk, megjelenik a pincérlány, az unott arckifejezése pontosan arról árulkodik, hogy alig várja már, hogy végre hazamehessen a hosszú nap végén. - Nos, két forró csokit kérünk, nekem egy-egy epres és mogyorós palacsintát. A kisasszonynak pedig... - fordítom a fejem várakozóan Esther felé. Most némileg nyugodtabbnak tűnik, mint nem sokkal ezelőtt, és remélem esze ágában sincs salátázni. A kalóriák, meg a cukor helyre tudja billenteni az ember kedélyállapotát, ezt már tapasztaltam. Ha ezen, meg rajtam múlik, tőlem végigeheti az egész kínálatot.
Tudod nagyon is jól esik, hogy ilyen jártas vagy a műugrás témában, mert ezzel, hogy így mondod ilyen magabiztosan és élettel telien, egészen eltereled a gondoltaimat a felszabadulásról, az ugrás nyújtotta megszabadulástól. Persze nem akarnék rögtön műugró lenni, odafent a deszkán mindig ez a pillanat jutna eszembe, és talán mindig is hiányolnálak, hogy megments, hogy az ugrásaim előtt megjelenj, hogy leszólíts, hogy magabiztos legyél, hogy elvond a figyelmem.
Halványan elmosolyodom, a karjaimmal egyensúlyozva teszek egy félfordulatot feléd, hogy jobban szemügyre vehesselek és mérlegelhessek. Lehetsz-e jobb választás, mint a mélybe vetni magamat, hideg hullámok közt vergődve? Lehetsz-e álszent gyilkos, aki bokrok közt szurkál majd halálra? Vagy lehetsz-e egyszerűen tényleg ennyire lovagias és lehengerlő egyszerre, mintha még csak a gondolatát sem tűrnéd, hogy a világ ne rád fókuszáljon, és hát tudod én igazán értékelem, hogy egy kicsit is a világod közepe lehetek, hogy egy kicsit győzködsz és kérlelsz, hogy ajánlatokat teszel, még akkor is, ha nem látod rajtam, ha közben olyan serényen rágcsálom az ajkamat, mintha még mindig opció lenne levetnem magamat.- És mi van az örvényekkel? Ha elég közel ugrok a híd lábához ott majd leránt az örvény, nem? Egészen gyorsan megfulladhatnék, vagyis megfulladhatnánk. Romantikus is lehetne, nem gondolod? Kedves történet is lehetne azt hiszem. Biztosan az újság címlapjára kerülhetnénk, vagy aztán az is lehet, hogy csak hónapokkal később találnák meg a hulláinkat felpuffadva és szétázva sok-sok kilométerrel arrébb. - Úgy biccentem félre a fejemet, mintha legalább azt várnám tőled, hogy ide mássz mellém, ugrásra készen. Kár, hogy nem tennéd meg tényleg.
- A forró csoki és a palacsinta jól hangzik. - Mosolyodom el egészen szelíden, ennek ellenére úgy kapaszkodom bele a felém nyújtott kezedbe, mintha sosem akarnálak többé elengedni, az ujjainkat össze is kulcsolom, hogy utána a hídról elrugaszkodva melléd érkezhessek, beszippant a közelséged, kicsit túl közvetlenül, fázósan bújom is hozzád. - Egyébként a kor csak egy szám, amit egyesek túlságosan is fölértékelnek, pedig egyáltalán nem kellene senkinek sem foglalkoznia velük. - Kicsit összeráncolom a szemöldökömet, ahogyan a táskámért nyúlok, és ha csak te el nem rángatod a kezedet, akkor én még véletlenül sem engedlek el. Úgy kapaszkodom beléd, mintha kóbor kutya lennék, akit te kedvesen simogattál így hát ő nem húzódik el az ajtód elől.
- Edith vagyok. - Pillantok fel rád nagyokat pislogva, szinte az életemet a kezedbe helyezve. - És tudod azt hiszem tényleg jól jönne egy jó beszélgetés. Meg forrócsoki és palacsinta. - Tudod már szinte alig gondolok az ugrás lehetőségére, valahogyan sikerült sokkalta izgalmasabbnak tűnnöd, aki egy pillanatra sem hagyja nyugodni a gondolataimat, akire százszázalékos figyelemmel kel összpontosítani. - De ugye nem rontom el így az estédet? - Célzok szomorúan lebiggyesztett ajkakkal arra, hogy ki tudja merre igyekeztél éppen. Tudod az én fejemben titkos randevúk és szerelmes üzenete sora villan fel, és hát ha valamit biztosan nem szeretnék, az az, hogy megszakítsam és felborítsam a ma estéről szőtt terveid.
Vendég
Vendég
Elküldésének ideje -- Szomb. Jún. 06, 2020 2:35 pm
Edith& Big bad wolf
People are strange, when you're a stranger
Ha az ember több mint húsz évet tölt el a rendőrség kötelékében, óhatatlanul is lát, és részese lesz meredek dolgoknak. Az íróasztalcirkálók - ahogy az irodista kollégákat hívtuk, mi többiek - irigykedtek ránk a terepezésért, mi meg rájuk azért, mert közel sem voltak olyan elborzasztó rémálmaink, mint ami nekünk kijutott egy-egy eset következményeképpen. A legdurvábbak a helyszínelések voltak, és biztosan állítom, hogy ezt a tényt bármely volt kollégám is megerősítené. Sőt, ennél még tovább megyek: egy gyilkossági helyszín még a szelidített verzió volt - persze, hacsak nem gyerek volt az áldozat - mint az öngyilkossági ügyek. Tudja fene, hogy miért. Talán azért, mert hacsak nem a legelvetemültebb gazemberről volt szó, akinek az ölés nagyjából olyan fajsúlyú cselemény volt, mint lemenni kenyérért a boltba, sosem csináltak borzalmas mészárlást, mintha valami belső ösztön vagy korlát visszafogta volna őket abban, hogy vérben ázzon és tocsogjon minden. Az öngyilkosok ezzel szemben biztosra mentek, és ezért a legelképesztőbb vagy gyomorforgatóbb eszközöket is megtalálták. Emlékeimben az a pasas viszi a pálmát, aki fejest ugrott egy gallyaprító gépbe. Egyik oldalon bement a faszi, a másikon meg kijött egy halom véres massza csontokkal meg fogakkal. Három napig nem volt étvágyam, és még egy hamburgerre is csak hetekkel később voltam képes ránézni. Ehhez mérten a folyóba ugrás egy kíméletes verzió, látványban legalábbis. Eredményességben viszont ugyanaz. - Higgye el nekem, hogy nem most kéne elkezdenie a próbálkozást. Két év múlva lesz a következő olimpia, addig lesz ideje gyakorolni egy medencében, kellemesebb körülmények között, ha toronyugrásra adná a fejét - mondom a lánynak. - De valamiben igazad van. Beszélgess velem, és ha túl hajmeresztő lenne a társaságom, még mindig kinyírhatod magad. Vagy akár engem. Nem te vagy az első, aki fél óra elteltével szeretne engem holtan látni - vigyorgom el magam, visszadva a tegezést. Ez mégis egyszerűbb és közvetlenebb, mint a magázódás. - Egyébként hagy körvonalazzak valamit. Az ugrás maga semmiség. Úgy értem, simán túlélnéd, hacsak nem fejjel előre érkeznél, és mivel azt mondtad, nem vagy egy műugró típus, ez esélyes lenne. Viszont a víz, ahogy saccolom, most nagyjából néhány fokos lehet. Tíz perc alatt beáll a hypothermia. Hacsak előbb el nem vinne a szívroham a hirtelen sokk miatt. És ahogy mondtam, nem vagyok az a fajta, aki innen fentről nézné végig a mutatványodat, szóval - leveszem a kabátomat, és a híd korlátjára hajtom - ha te ugrasz, akkor én is. Akkor viszont ketten halunk bele. Nem szimpatikus opció számomra. Figyelem a lány arcát, ahogy látni rajta a hezitálást, tétovázik, ami érthető. A halálvágy nagy dolog, de még nagyobb az élethez ragaszkodás, és remélem ha mérlegre teszi a dolgokat, az utóbbi fog győzni. Én minden erőmmel azon leszek, hogy hozzásegítsem ebben. Mindenkinek csak egy élete van, és legyen bármilyen kilátástalan is jelenleg, nincs olyan rossz, nem lehet olyan rémes, mint amilyennek valójában tűnik. A napok bármely perce hozhat magával olyan változást, amelytől eltűnnek a felhők a képzeletbeli égről, és kiragyog felettünk a napfény. Tény, hogy néha harcolni kell, küzdeni körömszakadtáig, de ez az élet értelme. Talán ezért olyan nehéz, de épp ez adja meg a szépségét és az értékét. - Van egy ajánlatom, és szerintem nem árt elfogadnod - merészkedek aztán egy lépéssel közelebb. - Ismerek innen két utcányira egy helyet, ahol isteni a forró csoki és a palacsinta, én pedig szívesen meghívlak mindkettőre. Jobb, mint ebben a hideg szélben álldogálni. És beszélgethetünk. Szerintem rád fér, és nekem sem árt némi társaság. Hidd el nekem, elég szórakoztató fickó tudok lenni, kár lenne kihagynod az alkalmat. És egyébként túl szép és túl fiatal vagy még az ahhoz, hogy ilyen manővereket tervezz, és rám hozd vele a szívbajt. Én meg túl öreg vagyok már ahhoz, hogy egy ilyet lábon kihordjak. Szóval, jössz? - kérdezem, immár alig egy lépés távolságnyira a lánytól, és odanyújtom a kezem. Ha most elfogadja, nyert ügyem van. Ha nem, akkor jöhet a fürdés. - Egyébként Jason vagyok. És nem eszek embert, ne félj - mosolygok megnyugtatóan. - Itt lenne az ideje annak a forró csokinak. Mindketten tisztességesen átfagytunk. Sőt, részemről egy dupla adagra voksolok. Tejszínhabbal, és kevés fahéjjal. Jól hangzik, nem? - vonom fel a szemöldökömet.
A szívem olyan hangosan dobog, hogy attól félek lassacskán zenekarban is játszhatnék dobosként, elnyom minden más háttérből szűrődő zajt, autókereket, hangos nevetéseket, futócipők koppanását, egyedül csak a folyó hangos zúgását nem képes elcsitítani, úgy hallom azt is, mintha odalent lennék a parton, mintha a kavicsok közt feküdnék lehunyt szemmel, és nem létezhetne semmi más csak a vad zubogás és a szívem ütemes dobogása. Egymással versenyeznek, sietősen előbb az egyik aztán a másik szeretne fölém kerekedni, előbbi ütemes, pánikolós ritmusban tiltakozna az ötletem ellen, meggyőzésre hajlamos ütemmel válaszol, van még benne élet, dobogna még rendesen, egészségesen hosszú-hosszú évekig hol csendesebben, hol hasonló vágtába kezdve< utóbbi hívogatóan sodor leveleket, ágat, örvényt kreál kincseket és titkokat tárva föl igyekszik győzködni. Szinte érzem a keserű ízt a számban, ahogyan a hűvös folyadék megtölti a torkom, a tüdőm, fuldoklásra kényszerítve.
Kiszárad a torkom ahogyan egy kicsit előrébb csúsztatom a talpamat, azt kívánom bárcsak mezítláb lennék, bárcsak lerúgtam volna a cipőmet, hogy most a lábujjaim alatt érezhessem utoljára a hideg vas nyomását. A tekintetem elszakítom a koszosan kanyargó folyó vízéről, egy pillanatra a koszos Vans cipőmre fordítom, komolyan megfordul a fejemben, hogy lemászok, lerúgom, még a zoknimat is eldobom, csak aztán lépek ide vissza, csakhogy akkor elmúlna ez az érzés, elmúlna a heves szívdobogás, akkor egy kicsit megnyugodnék, biztos lehetnék benne, hogy nem teszem meg, hogy semmiképpen sem fogok ugrani.
Félek, nagyon is félek, egyenesen rettegek. Remegni kezdek, a fogaim fázósan koccannak össze, a karomon libabőr rajzolódik ki, a szél a hajamat egészen az arcomba fújja, és én hirtelen nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy ugranom kell vagy lépnem egyet előre és akkor majd megszűnik a fázás, megszűnik minden külső nyomás, minden kéretlen, sok mindent felkavaró gondolat. Többé nem fogja fújni a hajamat a szél, nem leszek hűvöstől libabőrös, nem koccannak majd a fogaim ilyen ütemtelenül össze, nem lesz háttérzaj, nem kívánom majd a hideg vas érzést a talpam alatt.
Percekbe telik, mire felfogom, hogy hozzám beszélsz, a hangod olyan nehezen tör utat hozzám, mintha mérföldek választanának el minket egymástól, de akkor aztán, amikor áttör a zúgó víz és a szívdobogás ütemes zaján, akkor feléd kapom a fejemet, a szívem egy kicsit nagyobbat dobban, megkönnyebbül azt hiszem, az agyam lázasan kezd el gondolkozni, már régen lelökne, ha lehetséges lenne. - Hát nem is tudom. - Harapdálom meg az ajkaimat, kicsit jobban össze is húzom magamat ahogyan feléd pillantok, aztán vissza a háborgó mélység felé. - Sosem próbáltam még műugró lenni. - Úgy vallom be, mintha ez egyébként nem lenne totálisan egyértelmű. - De azt hiszem leugorhatok majd akkor is, ha nagyon unalmasnak találom a társaságod, mármint izé.. a társaságát. - Biccentem félre a fejemet, mert hát tudod annál, hogy leugorjak csak egy izgalmasabb dolgot tudok elképzelni: azt, hogy megmentsenek.
Vendég
Vendég
Elküldésének ideje -- Szer. Május 13, 2020 3:36 pm
Edith& Big bad wolf
People are strange, when you're a stranger
Míg zsaruként éltem és dolgoztam, nem kedveltem igazán az éjszakákat. Magyarázatot sosem tudtam volna adni a miértjére, ha bárki is feltette volna nekem ezt a kérdést, inkább csak valami mélyről, zsigerből jövő viszolygás volt ez, sokkal inkább az érzékek játékán alapult, mint a tiszta logikáén. Egy magányos este viszont - jobb híján - levettem egy random könyvet a polcról, és olvasgatásba merültem. Aztán nagyjából a cselekmény közepén rábukkantam egy okfejtésre, amelytől olyan érzésem támadt, mintha egy ököl gyomorszájon vágott volna, mert azokon a papírokon egyszer csak ott állt előttem a válasz: anélkül, hogy tudták volna, hogy meg kell találniuk az utat hozzám. Soha amíg élek, nem fogom elfelejteni azt a néhány mondatot, mert világítótoronyként mutatta meg nekem az utat a sötétségben. " A bűn elkövetői nem véletlenül dolgoznak éjszaka. Nappal minden világos, és egyértelmű, míg a sötétség fekete tábláját a saját bensőnk által vezetett kéz rajzolja tele. Vannak emberek, akiknek a szívében nincs más, csak gonoszság. Ők úgy hiszik, hogy a homály jótékonyan fedi el bűneiket, vagy épp saját lelkük kivetülését találják meg a fénytelenségben." Olyannyira tetszett nekem ez a kis idézet, hogy kimásoltam, és amolyan ars poetica gyanánt használtam az elkövetkező időkben. Némileg fellengzősen úgy is mondhatnám, hogy megértettem: mi, akik a jó oldalán állunk, a fény gyermekei vagyunk, míg mindenki más, aki önként fürdőzik meg a bűn mocsarában, előre jegyet váltott magának a kárhozatba. De nem csak a körülöttünk lévő dolgok, hanem mi magunk is változunk. Az én életem a feje tetejére állt, és hozott magával új szokásokat, nézőpontváltást és a másfajta gondolkodás képességét. Különös, de ma már szeretem az éjszakákat - na persze, nem a telihold fényében ragyogó alkalmakról beszélek. Azokat gyűlölöm, és kétlem, hogy bármi is fel fogja bennem oldani valaha ezt az érzést. Nem, most az átlag éjszakákról beszélek. A nyári, vagy akár őszi éjszakákról, mikor lámpás csillagok pöttyözik tele az égbolt fekete vásznát, amikor forróságot hoz magával a szél, és a fák virágának illatát. Amikor neonfények csíkozzák a belváros járdájának betonját, és utcalámpák sárgás fényei vonják glóriába az alattuk elhaladókat. Igen, ezeket az éjszakákat már kedvelem. És rájöttem arra is, hogy a sötétségnek, na persze nem a bennünk lévő, hanem a minket körülvevő sötétségnek is van varázsa: nemcsak elfedni képes a rosszat, hanem feloldani is. Mostanában sűrűn járom a város utcáit, amikor a nap lebukik a horizonton. Amikor az átlagpolgárok nyugodni térnek, az én számomra az jelenti a nap kezdetét. Persze, nem munkanapról beszélek, inkább valami szertartásról, amikor egyedül lehetek a szabad ég alatt a gondolataimmal. Kimondottan élvezem ezeket az órákat, és mostanában nemes egyszerűséggel úgy nevezem: szellemi maszturbálás. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz: az átmeneti megkönnyebbülés. A külvárosi részre ritkán vetődöm, egyszerűen csak azért, mert kissé messzebb esik a szállásomtól. Ma viszont nem volt kedvem az emberek között lődörögni, inkább a város néptelenebb részére vágytam. Különös a külváros kinézetének ez a kontrasztja: egymást váltják a csinos, ápolt pázsitú lakóházak, és a lepukkant, a bűnt már szinte messziről hirdető gettók, gyanús alakokkal, és - ezt biztosra veszem - fegyverektől duzzadó zsebekkel. A külváros ambivalensen létezik. Fura napok találnak az itt ránk, és érnek bennünket utol. A test össze van zavarodva, az emlékek pedig külön életet élnek, és csak menekülünk a nap elől egy furcsa, érzelmektől részeg éjszakába. Egy hirtelen ötlettől vezérelve elfordulok a Washington Channel-en áthívelő hídig, miközben a folyó túloldaláról halványan idehallani a közeli síneken átdübörgő szerelvény hangját. Néha elrohan mellettem egy-egy kései testedzését végző alak, vagy éppen egy bicikli kerei suhognak - nem érdekel. Egyszerűen csak szeretném kicsit magamba szívni a víz szagát. Megállok, számba bökök egy szál cigarettát, sercen a gyufa, aztán fodrozódni kezd az első szippantás füstje körülöttem - és ebben a pillanatban, ahogy felemelem a fejemet, meglátok valamit, ami élesen kirí a nyugodt éjszaka ígéretéből. Láttam már ilyesmit jó néhányszor ahhoz, hogy pontosan tudjam, ha nem lépek közbe, mi fog következni. Lassú, óvatos léptekkel a híd korlátjának külső részén álldogáló lány felé veszem az irányt. Közben véletlenül belerúgok egy lábam elé kerülő sörözdobozba, ami hangos csörömpöléssel tűnik el a közeli bokorban - ahhoz viszont elég, hogy felhívjam magamra a figyelmet. A lány pillantása és az enyém egy másodpercig összefonódik: látom a hosszú, szél cibálta barna tincseit, a szemeit, és az arcát az elhatározás és eltökélés minden jelével. Amikor úgy gondoltam, az én keresztem valójában az ellenállhatatlan sármom, alighanem tévedtem: ez a második alkalom, hogy késztetést érzek rá, hogy Grál lovagként feszüljek neki az események árjának. - Tudja, kétlem hogy ez lenne a tökéletes alkalom az úszáshoz, hacsak nem műugrónak készül - jegyzem meg, néhány méteres távolságban megállva, és hanyagul rákönyöklök a híd korlátjára. Tisztában vagyok vele, hogy elég egy hirtelen mozdulat ahhoz, hogy a lány szándéka megvalósítássá váljon. Persze utána ugorhatnék, de egyrészt jobb megelőzni a szartengert, másrészt a francnak sincs kedve ahhoz, hogy ma még a folyó koszos vizében fürdőzzek. Oké, elő hát a rendőri múltamból vett tapasztalattal: a két kezem tíz ujja sem lenne elég ahhoz, hogy megszámoljam, hányszor dumáltam már le másokat arról, hogy elkövessék életük utolsó, végzetes hibáját. - Ha hiszi, ha nem, én is voltam már efféle helyzetben - fűzöm tovább a szavakat, nagyjából úgy, mintha az alattunk hömpölygő szennyes árhoz beszélnék. - De rájöttem, hogy amit tenni készülök, az nettó faszság. Tudom, hogy semmi közöm magához, sem ahhoz, amire készül, és fix, hogy most a pokolba kíván engem, de egy valamivel legyen tisztában: ha tényleg ugrani akar, kénytelen leszek én is a folyóba vetni magam. Szóval hölgyem, azt hiszem, két választás áll maga előtt: vagy megteszi, amire készült, akkor viszont páros fürdőzés következik, vagy beszélget egy kicsit velem. Ami engem illet, a második verzióra szavaznék. Nem veszíthet velem semmit - villantok fel egy apró mosolyt, miközben a híd és a folyó közti távolságot méregetem. Ha itt ugrani kell, az kemény menet lesz.
Elküldésének ideje -- Hétf. Május 11, 2020 3:40 pm
Nem tudom, hogy miként kerültem ide, hogy honnan indultam vagy éppen hová tartottam, azt sem igazán tudom, hogy a napok miként múlnak el mostanában, hogy az ezernyi arc mögött, akik nap mint nap bámulnak vissza rám a metrón, az utcán vagy éppen a boltban van-e egyáltalán valaki, akit egy másodpercre is érdekelhet, hogy egy mosoly mögött tényleg lakik-e boldogság. Nem tudom, hogy hogyan kerültem ide, hogy hányadik mosolytalan arc után szálltam fel rossz metróra, fordultam el rossz sarkon, hogy a lehető legtávolabb kerüljek otthonról, a bátyám óvó szeme elől, ahol mindent körbeleng az illata és a bűntudatom ernyedt szaga, a múltam harapós éle.
Nem tudom, hogy hogyan kerültem ide, hogy miért álltam meg a híd közepén tűnődve, lebámulva a szédítően kavargó víztükörre, kizárva az autók, a biciklicsengők és az emberek futástól való lihegésének halk melódiáját, miért támaszkodtam meg a híd korlátján, kicsit kijjebb hajolva a peremen, hogy érezzem képes lenne-e berántani az érzés, az a folyton hajkurászott, mindig kutatott pillanat, az amiben bármi megtörténhet, amiben az ember egyszerűen az lehet, aki csak szeretne, aki csak merni bír, amikor már többé nem fojtják meg a társadalmi normák és elvárások, egyszerre minden kötél elszakad és többé nincs semmi, csak az addig szárnyaszegett szabadság teljes kitárulkozása.
Először csak felülök, a lábaimat lendítem át a vastag peremen, a hasamban érzem azt a furcsa érzést, amit mindig is kerestem, amire mindig is nagyon vágytam, és ami csak évekkel ezelőtt a fürdőkádban tört rám. Az alkaromon sajogni kezdenek a hegeim, a kés okozta vágások. Visszaidézik azt a tökéletes pillanatot, azt a könnyed, meleg, légszerű pillanatot, amikor már nem nyomott többé a sok kéretlen üzenet, amikor többé már nem akartam magányosan sírni, rettegve a következményektől, amikor az lehettem, aki csak akartam.
Nem tudom, hogy mikor bújtattam át a fejemet a táskám pántján, hogy mikor ejtettem le magam mögé, az is megeshet már, hogy egy járókelő felkapta és elszaladt. Nem tudom, mikor álltam föl, óvatoskodva, vadul dobogó szívvel, egyszerűen csak vágtat, a fülemben dobol, adrenalint lök szét mindenfelé a testem különböző pontjaiba. Forrónak érzem a kezeimet, a homlokomat, meg mernék rá esküdni, hogy lázas vagyok, de mindez valószínűleg csak képzelgés. A tenyereim izzadni kezdenek, ahogyan a perem felé csúsztatom a lábaim, előbb a lábujjaimat lógatom ki az üres térbe, majd már a talpaim felét nem támasztja semmi, egy erősebb széllökés akár ki is zökkenthetne az egyensúlyomból.